Help!
 
Buraya Reklam Verebilirsiniz reklam@av-doga.com Buraya Reklam Verebilirsiniz reklam@av-doga.com Buraya Reklam Verebilirsiniz reklam@av-doga.com %100 doğal zayıflama ve kilo kontrol
 
   
 
 
 
AlphaContent
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
AlphaContent Footer Pro
haberler | haberler | forum ana sayfa | newsflashes | atatÜrk\'Ün yaŞamindakİ kronolojİk olaylar | av yemekleri | aĞaÇlarimiz | av köpekleri | bilgisayar araçları | faqs | atatÜrk | balık avı | deniz balık türleri | tatlı su balık türleri | su ÜrÜnlerİ avciliĞi 2006-2008 sİrkÜlerİ | olta takımları | av araç ve gereçleri | olta balıkçılığına dair | av videoları | av videoları | Üyelere ait videolar | kanatlı av videoları | balık avı videoları | büyük trofe videoları | av köpeği videoları | Şifalı bitkiler | Şifalı bitkiler | av yemekleri | av yemekleri | kara avı | kara avı | kara avcılığı | av hayvanlarımız | teknik bilgiler | av tüfekleri | tarım köy İşleri bakanlığı İcraatları | kuran-ı kerimde avcılık | atmacacılık | yaban hayvanlarını tanıyalım | müzik,oyun,eğlence,şiir | 6136 sayili ateŞlİ sİlahlar kanunu | 2007-2008 av dÖnemİ ava yasak sahalar harİtasi | 2008-2009 merkez av komisyon (mak) kararları | 2008-2009 il il av durumları | Şartnameler | yazarlar | avcı | hallederix | adminyali | 2008-2009 ava yasak sahalar | oyunlar | oyunlar | av | avcılık
AlphaContent sections with image
 
  av

  Oyunlar
Oyunlar, ...

 
  Yazarlar

 
  Kara Avı

 
  Av Yemekleri

  Şifalı Bitkiler

 
  av videoları

 
  Balık Avı

 
  Haberler

 
  Newsflashes

  FAQs

Rastgele Videolar

 

Av      Avcılık      Av Köpekleri    Av Tüfekleri  Av Videoları


Özgür Avcı Ansiklopedisi tamamen Av-Doga Avcıları tarafından oluşturulmuş Bir Ansiklopedidir. Burada Bütün Avcıların Kişisel tecbrübelerinden yararlanarak internetteki hazır bilgilerin aksine uygulanmış,görülmüş,yaşanmış yerinde bilgiler içermektedir. Sizde Özgür Avcı Ansiklopedisine Katkıda Bulunun.  Detaylar İçin Tıklayın

HEPSI |0-9 |A |B |C |Ç |D |E |F |G |Ğ |H |I |İ |J |K |L |M |N |O |Ö |P |R |S |Ş |T |U |Ü |V |Y |Z

Test Newsflashes Av Yemekleri

Balık nasıl alınır ve saklanır? PDF Yazdır e-Posta
Çarşamba, 07 Mart 2007

Oylama 0.0/5 (0 oy)


Yapacağınız yemeğin tatlı ve sağlıklı olması için balığın alınmasının ve saklanmasının çok iyi bilinmesi gerekir, çünkü kırmızı etlerde olduğu gibi uzun süre dinlendirilmeye ve terbiyeye gelmez. Tazeyken veya tazeliğini muhafaza ederken tüketilmesi gereklidir. Bu nedenle dondurulacak balığın da satın alınırken taze olması gerekir. Taze balığın görünüşü son derece canlı olur. Taze balık ile bayat balığı aşağıdaki farklılıkları ile anlıyabiliriz.


1. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.

2. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler.

3. Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.

4. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannedersede aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır.

5. Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.

6. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.


Balığın alınması kadar saklanması da çok önemlidir. Balıklar genelde oda sıcaklığında(20oC) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir ºey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5oC’lık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ila –5oC arasındadır, 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının –18oC’lık "deep-freeze"lerinde veya bağımsız "deep-freeze"lerde yapılmalıdır. Deep-freeze"lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura,lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay. Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. –25oC’lık "deep-freeze"lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar.
Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir. Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle donduracağınız balıkları aile nüfüsunuza göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak yukarıdaki problemin halli için tavsiye edilir. Balığı dondurmadan önce porsiyonlara bölüp aluminyum folyo veya asetat ile ambalajlamalı, ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket (stiker) yapıştırmalısınız. Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5oC’lık bölümünce birkaç saat soğutmalı, bilahare derin dondurucuya koymalısınız. Bu iŞlem esnasında derin dondurucunuzu "ºoklama" konumuna getirmelisiniz.Balığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz. Haşlanmış küçük karidesleri ise hemen sıcak suya atabilirsiniz.
Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır. Eti diriliğini muhafaza eder.
Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir husus ta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır

 
< Önceki   Sonraki >
 
 
Av-Doga Tasarim Ekibi 2007©
|Kullanim Sartlari|Hakkimizda||Site Haritasi |av ||avcılık |av videoları |promosyon |oto kokusu |oto kokusu|promosyon ürünleri
 


|
linkler av videoları